VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Bevoegdheidspas examens in volle gang

Geplaatst: 26-10-2016

Het zijn spannende tijden geweest. Het afgelopen jaar werd een ieder verrast met de aankondiging dat iedereen die tachografen activeert, kalibreert en controleert vanaf 1 januari 2017 in het bezit moet zijn van een diploma “bevoegdheid tachograaftechnicus”. Heeft een monteur dit diploma niet dan mag diegene deze activiteiten na 1 januari 2017 niet meer uitvoeren.

Vanwege de vele vragen, de startdatum welke lang onzeker bleef en ook nog eens de tussenkomst van de zomervakantie, moest een ieder heel snel schakelen. Ondanks het verzoek aan het Ministerie voor uitstel werd besloten de oorspronkelijke afspraken te handhaven.

 

Meer dan 2500 aanmeldingen in kort tijdbestek

Binnen no-time waren er meer dan 2500 aanmeldingen voor trainingen. Een ware stormloop welke in korte tijd gestroomlijnd moest worden. Daarnaast, als specialist van tachografen, staat Continental/VDO bekend om het geven van goede en praktijkgerichte trainingen – alles wat nodig is om kwalitatief goede en correcte ijkingen te verrichten. Een handboek met regeltjes kennen… Dat is andere koek en niet alle regels zijn van toepassing op de dagelijkse verrichtingen van een praktijkgerichte technicus.

Dus ook een uitdaging voor Continental/VDO om een praktijkgerichte training zodanig te maken dat ook het handboek met regelgevingen op een eenvoudige begrijpelijke manier overgedragen kan worden.

 

Het belang is te slagen voor het examen

Omdat het in het belang van de technicus is om te slagen, is dit de uitgangspunt van Continental/VDO geweest. Niet wetende wat de examenvragen zouden gaan worden en het niveau ervan, zijn wij bij Continental stevig aan de slag gegaan om een goede training in elkaar te zetten die niet alleen de tachograaftechnicus zijn kennis verhoogd, waar hij in de praktijk ook voordelen van geniet, maar ook de theorie van het handboek moet beheersen.

Na de eerste dagen waren de reacties duidelijk. Daarnaast was voor velen was de training ook een eye-opener vanwege de vele nieuwe zaken waar ze mee geconfronteerd werden. Reactie waren onder andere: “Blij de eendaagse training gevolgd te hebben en eigenlijk zouden we dit frequenter moeten doen, los van de examen”, “Veel nieuwe zaken te weten gekomen”, “Examen pittig, maar training dekte de lading”, “Sommige vragen te ver weg van onze werkzaamheden en pittig, goed dat de training daar ook op inhaakte”,  en nog meer gelijksoortige  reacties.

Met 80 tot 90% in één keer afgedekt zou iedereen tevreden zijn en weinig hoeven aan te passen. Dat is niet onze insteek want het doel is op 1 januari 2017 gewoon te mogen ijken. Door snel en dagelijks te schakelen hopen we dit samen met u te bereiken.

 

Huidige stand van zaken

Huidige stand van zaken: Rond eind Oktober* zal het IBKI met een oordeel komen en daar waar nodig de norm aanpassen aan de hand van het algehele landelijke resultaat om daarna aan te geven of een cursist zijn diploma heeft behaald of niet. En dat is natuurlijk ook spannend voor ons.

 

Trainingsaanbod

Mocht u nog interesse hebben in onze trainingen “bevoegdheid tachograaftechnicus”, dan bieden we 2 varianten aan:

 

Dagtraining (opfristraining), inclusief IBKI examen. U wordt weer helemaal op de hoogte gebracht van de laatste zaken met betrekking tot de tachograaf, de wet- en regelgeving en actuele wijzigingen en tegelijkertijd wordt u klaargestoomd voor het examen wat direct na de training wordt afgelegd.

 

Powertraining van 2 uur, inclusief IBKI examen: U heeft in het afgelopen jaar al training gevolgd. In dit geval wordt u alleen klaargestoomd voor het examen, waarbij we er vanuit gaan dat u alle praktische zaken (en vragen erover) al onder de knie hebt. Na de 2 uur powertraining volgt direct het examen.

 

Wij wensen een ieder heel veel succes bij het examen.

* de uitslagen zijn op moment van schrijven nog niet bekend.

« Nieuwsoverzicht