VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

De wereld gaat voor je open met Geofencing

Geplaatst: 09-10-2017

Voor we beginnen, beantwoorden we eerst de volgende vraag: Wat is een Geofence?  Zoeken we de definitie op dan komen we tegen:

“Een Geofence is een virtuele perimeter rond een geografisch gebied. Geofences worden meestal afgedwongen door het bewaken van de posities van traceerbare (bv. GPS uitgeruste) apparaten binnen of buiten het omheinde gebied, en bepalen het overschrijden van de afrastering.”

 

Het is dus een afrastering van een gebied. Binnen het Continental/VDO platform proConnect zijn er twee manieren om een gebied te omheinen:

Straal: Bepaal een positie op de kaart (kan een adres zijn of manueel bepaald) en trek daar een cirkel omheen met een vrij te bepalen straal in meters. Zie figuur 1

 

Gebied. Door middel van het tekenen (bepalen van hoekpunten) wordt er een gespecificeerd gebied (ofwel Geofence) gedefinieerd..

Wat kun je doen met een Geofence?

 1. Activiteiten binnen een gebied registreren en doorgeven.

Je ontvangt een bericht zodra de door jou gedefinieerde activiteit plaatsvindt in het gebied (de geofence). Het gebied is gekoppeld aan een adres (locatie).

 

Een gebied is vrij te definiëren: Klantlocaties, eigen terrein, distributiecentra, wegrestaurant, havenlocatie, kanaaltunnelovergang etc.

Ook een activiteit is vrij te definiëren. Hierbij kun je denken aan de volgende activiteiten:

begin van een rit, einde van een rit, contact aan, contact uit, te snel gereden, deur geopend, te laag brandstofniveau, sensor activiteit, beweging geconstateerd, bestuurderskaart ingestoken, RFID lezer actief,  etc.

 

Afhankelijk van de configuratie zijn mogelijke activiteiten bewegingsgerelateerd (track en trace), tachograaf gerelateerd (tachograaf) en/of voertuig gerelateerd (FMS).

 

Rooster en filters:

Om activiteiten nog flexibeler te maken kan het registreren van activiteiten bijvoorbeeld worden gedefinieerd als “ik wil weten of een bepaald voertuig wegrijdt bij de klant op zaterdag tussen 9:00 en 10:00 uur” of “ik wil weten of alle voertuigen van die vestiging elke werkdag voor 8:00 zijn vertrokken”.

 

Je kunt dus filteren op een specifieke dag, een specifiek tijdstip, voertuig(en), locatie(s) etc.

 

Een voorbeeld van het ontvangen van een bericht bij aankomst op een locatie in het gebied wordt weergegeven in onderstaand figuur. Er wordt een bericht gestuurd zodra voertuig BZ-TY-55 op locatie is gearriveerd.

 

2. 

2. Reageren op de omheining

Bij het vorige voorbeeld is het gebied gekoppeld aan een adres (locatieomschrijving). Alles wat gebeurt op deze locatie kan worden geregistreerd of kan in een bericht worden verstuurd. Een geofence kan ook ontkoppeld worden van een locatiebeschrijving. In dit geval is het dan ook letterlijk de “omheining”. Alles binnen en buiten de omheining is hier niet relevant. Dit moet dan ook worden beschouwd als een grens en wordt gebruikt indien deze grens wordt gepasseerd. Dit kan ingaand of uitgaand zijn.

 

Net als in het voorbeeld in figuur 2 kan een bericht gestuurd worden zodra een voertuig de grens passeert. Dit is met name handig als je van te voren gewaarschuwd wilt worden. Als we hetzelfde voorbeeld nemen uit figuur 2, dan wordt in plaats van “Het voertuig BZ-TY-55 is gearriveerd” een bericht gestuurd zodra het voertuig de grens passeert “Het voertuig BZ-TY-55 arriveert over 5 minuten”. In dit geval kun je tijdig je personeel mobiliseren zodat de tijd van stilstand van het voertuig kan worden gereduceerd.

 

3. Nieuwbouw, adres is nog onbekend

In dit geval koppel je de geofence aan een adres dat nog niet op de kaart staat. Maak een geofence op de kaart aan, ongeveer waar het nieuwe pand staat. Mocht dan een voertuig dit gebied aandoen, dan is het nieuwe adres in ieder geval geregistreerd in het rittenoverzicht. Mocht de fiscus de digitale rittenregistratie willen inzien, dan zijn deze gegevens juist geregistreerd.

 

« Nieuwsoverzicht

Voor jou ook gevonden: