VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Gebarentaal voor een veilige toekomst

Geplaatst: 10-07-2017

  • Combinatie van gebaarinteractie en touchscreen vermindert afleiding bestuurders en verhoogt aandacht tijdens het rijden
  • Verbeterde interactie tussen mens en machine; eigen gebaren opslaan onder favorieten
  • Intuïtieve aanraakgebaren zijn gebruiksvriendelijk en verhogen rijplezier

 

Eindhoven, 5 juli 2017 – Continental introduceert non-verbale voertuigbesturing. Het bedrijf ontwikkelde een speciaal systeem dat bestuurders kunnen besturen met gebaren. Dankzij deze gemakkelijke vorm van interactie, kunnen bestuurders hun aandacht veel beter op de weg en het verkeer houden. Het systeem combineert besturing met gebaren – Continental Gestures – met touchscreen-bediening voor een complete functionaliteit. Bestuurders kunnen door eenvoudige symbolen op het display te tekenen, direct een breed scala aan functies oproepen.

"Continental Gestures is een opmerkelijke nieuwe doorbraak in Human-Machine-Interface (HMI). Deze innovatie maakt rijden stappen gemakkelijker, comfortabeler én veiliger. Een belangrijk kenmerk van deze HMI is de opzet van wat wij noemen ‘geleide werkstromen’. Deze begeleiden de bestuurder automatisch door elk proces in de besturing. Dit voorkomt afleiding. Tot voor kort waren dit soort applicaties vooral voor jongeren gemakkelijk te gebruiken, terwijl ouderen er vaak mee worstelen. Dat is met Continental Gestures verleden tijd. Dit systeem is zo intuïtief van opzet, dat het echt voor zichzelf spreekt. Zo kan iedereen ermee overweg, met alle veiligheidsvoordelen van dien,” legt Rob Tamse uit, managing director Continental Automotive Trading Nederland BV.

 

Symbolen openen een wereld van mogelijkheden
Bestuurders activeren de functie voor gebaren-besturing eenvoudig door het scherm met twee vingers aan te raken. Enkele voorbeelden van bediening:

  • Teken met twee vingers een hartje en krijg toegang tot favoriete contacten
  • Teken een dakje en het navigatiesysteem brengt je naar huis
  • Teken een cirkel en thuis wordt alvast de airco voor je ingeschakeld

"Om ervoor te zorgen dat zulke concepten worden geaccepteerd, is het belangrijk dat de gebruikte patronen vrij intuïtief zijn, niet speciaal aangeleerd hoeven worden en gemakkelijk te onthouden zijn. Tegelijkertijd moet het mogelijk zijn om de symbolen te tekenen zonder afgeleid te raken van de weg. Huidige gebruikersstudies bij Continental laten zien dat we op beide fronten zijn geslaagd", vertelt Rob Tamse.

 

De kracht van twee vingers

Een laboratoriumstudie uitgevoerd door Continental laat onder meer zien dat gebaren met twee vingers de tijdsduur die nodig is om de gewenste eigenschappen en functies op te roepen, met ongeveer een derde kunnen verminderen te opzichte van conventionele schakelaars en knoppen. Een ander gevolg is dat de mentale inspanning bij het gebruik van twee vingers ongeveer met een kwart verminderde in vergelijking met patronen gemaakt met één vinger.

Gebaren met twee vingers kunnen overal op het aanraakgevoelige oppervlak van het input-display worden getekend, waarbij bestuurders hun ogen nauwelijks van de weg hoeven te houden. Dit zorgt voor intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening. Tegelijkertijd heeft Continental Gestures mogelijkheid om favorieten op te slaan die direct op het eerste menuniveau kunnen worden geopend. "Het systeem voorziet in de meest gebruikte functies in de communicatie tussen mens en voertuig, terwijl de nieuwe aanpak het systeem ook veel leuker maakt," aldus Rob Tamse.

 

 

« Nieuwsoverzicht