VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Geofences – virtuele grenzen afbakenen met proConnect

Geplaatst: 30-06-2020

Wat zijn geofences?

Geofences zijn virtuele grenzen rond een locatie die digitaal kunnen worden afgebakend. Deze virtuele grenzen zorgen ervoor dat gesignaleerd wordt wanneer je voertuig(en) deze grens passeert (passeren). Je ontvangt dan automatisch een notificatie en krijg je de gelegenheid om bijvoorbeeld je klant te informeren wanneer de vracht precies wordt afgeleverd en dus alvast kan zorgen dat personeel klaar staat voor het ontvangst van de goederen. Efficiënt en snel, dus je chauffeur kan vlug weer op weg.

Met de combinatie van TIS-Web® en telematica-oplossing proConnect profiteer je van de voordelen van geofencing. Maar er is meer! Deze totaaloplossing biedt onder andere ook het op afstand downloaden van tachograafdata en sluitende rittenregistratie van lichte bedrijfsvoertuigen. Alles in één platform.

 

Figuur 1 - Geofences

 

Hoe werkt een Geofence?

Als een voertuig zich beweegt, verzamelt de applicatie (proConnect) de positiedata en berekent of deze binnen of buiten een geofence gebied bevindt. Indien een overgang wordt gedetecteerd wordt een actie ondernomen die aan deze geofence is gekoppeld (kunnen ook meerdere acties zijn).

Deze acties kunnen “zichtbaar” zijn, zoals het versturen van een bericht als het voertuig het gebied verlaat of binnenkomt. Deze komen dan binnen via mail of sms. Bij geavanceerde IT oplossingen kunnen deze binnenkomende berichten direct verwerkt worden in o.a. planningssoftware (tijdsplanning), facturatie software (afgeleverd), berichten software (“wij zijn bij u geweest, dank voor het bestellen”)  om de efficiency en klantgerichte service van het bedrijf naar een hoog peil te tillen. Wellicht heb je ook ooit in een wereldstad gebruik gemaakt van Electrische Steps. Hier wordt het o.a. gebruikt voor directe terugkoppeling aan de gebruiker, bijvoorbeeld waar de gebruiker deze niet in een bepaald gebied mag parkeren en dus ook niet kan afmelden en de step buiten het gebied moet parkeren.

De acties kunnen ook “onzichtbaar” zijn. In dit geval is een notificatie niet benodigd, maar vinden er berekeningen plaats op de achtergrond. Hoe vaak is een voertuig in dat gebied geweest, hoe lang is/zijn deze voertuig(en) daar geweest. Deze informatie, die vaak achteraf bekeken wordt, kan geanalyseerd worden voor een of meerdere doeleinden waaronder efficiëntie verbeteringen


Straal of afgetekend gebied

Een grens kan grof bepaald worden door een straal, in meters, om een fysieke locatie te trekken. Hoe groter de straal, hoe eerder je een notificatie krijgt dat een voertuig er bijvoorbeeld aankomt.

Is een voorwaarschuwing niet van belang, of fysieke locaties zitten wel heel dicht op elkaar, dan kan er gekozen worden voor afgetekende gebieden i.p.v. een straal.

 

Figuur 2 - Geofence als straal om een gebied

 

Figuur 3 - Nauwkeurig getekend gebied als geofence.

 

Diefstalpreventie

Geofences kan ook ingezet worden bij o.a. diefstalpreventie. Er kunnen meldingen binnenkomen zodra het voertuig in het gebied wordt gestart, in beweging komt of het terrein/gebied verlaat. Deze alarmen kunnen in het proConnect systeem weer gekoppeld worden aan roosters zodat deze alleen actief zijn op de gewenste dagen en tijden, bijvoorbeeld wanneer er weinig of geen medewerkers op het terrein aanwezig zijn.

 

Een voorbeeld van een geofence toepassing is hieronder weergegeven.

 

Figuur 4 – Korte animatie geofence methodiek

 

Meer interesse in proConnect en geofences, track en trace, remote tachograafdata download of rijstijl analyse?

Neem contact met ons op

 

Of één van onze geautoriseerde partner

 

« Nieuwsoverzicht