VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Hoe lang mag mijn chauffeur nog rijden?

Geplaatst: 07-02-2019

Er komt een nieuwe opdracht binnen. Het zou best handig zijn als deze al meteen verzameld en, met een beetje geluk, ook direct geleverd kan worden. In ieder geval wil je zo effectief mogelijk gebruik maken van de beschikbare rijtijd van je chauffeur.

Hoe kom je er snel achter hoeveel rijtijd je chauffeur nog heeft? proConnect biedt hierin 2 verschillende oplossingen.

 

Resterende rijtijden in een overzicht

In VDO’s telematica-oplossing proConnect bestaat de mogelijkheid om een live rapport te genereren met de resterende rijtijden van dat exacte moment. Resterende rijtijden komen rechtstreeks uit de tachograaf en geven dus een actuele status weer.

 

Van een chauffeur of van een groep chauffeurs wordt overzichtelijk weergegeven hoeveel tijd zij vandaag, deze week en in de afgelopen twee weken al hebben gereden. Daarbij ook hoeveel resterende rijtijd dagelijks, wekelijks en tweewekelijks nog beschikbaar is. De planner kan met deze actuele informatie direct zien of een chauffeur nog inzetbaar is voor een volgende opdracht.

Resterende rijtijden-rapporten zijn beschikbaar binnen proConnect abonnementen waarbij de module “Tacho Download” (het op afstand downloaden van tachograaf- en bestuurdersdata) inbegrepen is.

 

Figuur 1: Overzicht resterende rijtijd

 

In Figuur 1 is te zien of de chauffeur momenteel nog aan het rijden is. In dit geval staat er in de kolom “Eindtijd laatste rit” dat de chauffeur ‘onderweg’ is, wat betekent dat de resterende rijtijden nog veranderen. Is er een eindtijd gemeld, dan is de chauffeur momenteel niet meer aan het rijden en worden de resterende rijtijden ten tijde van het beëindigen van zijn laatste rit getoond.

Indien de tachograaf een rijtijd gerelateerde waarschuwing afgeeft, zal deze zichtbaar zijn in het overzicht. Bij de laatste chauffeur in figuur 1 geeft de tachograaf aan dat bij de laatste rit de maximale rijtijd is/was overschreden (in dit geval iets langer dan 04:30 uur).

 

Live resterende rijtijden via track en trace

Gebruikt men proConnect inclusief digitale rittenregistratie en track en trace, dan is direct inzichtelijk waar een chauffeur zich bevindt en hoeveel resterende rijtijd hij nog heeft. Reuze handige informatie en real-time overzicht voor een planner. Een voorbeeld hiervan vind je in Figuur 2. Indien ook hier de tachograaf een rijtijd gerelateerde waarschuwing afgeeft, wordt dit vermeld in de rijtijden grafieken. In Figuur 2 zijn er geen tachograaf meldingen.

 [Noot: ter bescherming van persoonsgegevens zijn kentekens en bestuurdersnamen uit de figuur verwijderd]

 

Figuur 2. Live overzicht van de resterende rijtijden.

« Nieuwsoverzicht