VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Ontbrekende data kost al gauw € 4.400,- euro per voertuig per dag.

Geplaatst: 06-06-2017

Sinds het eerste kwartaal van dit jaar is het mogelijk om een TachoDataCheck te laten uitvoeren. Met deze check komt onder andere duidelijk naar voren welke risico’s er zijn met betrekking tot boetes. Risico’s die in de praktijk vaak niet helder en inzichtelijk blijken.

Naast bedrijfsspecifieke zaken zijn er ook veel overeenkomsten tussen verschillende bedrijven als het gaat om verbeterkansen. Deze kansen kunnen veelal eenvoudig worden gesignaleerd en met de juiste stappen adequaat worden ondervangen.

De meest voorkomende risico’s:

Ontbrekende data uit het massageheugen of van de chauffeurskaarten.

Hierbij geldt dat het ontbreken van data wordt gekenmerkt als zijnde fraude. Bij het ontbreken van data uit het massageheugen wordt in vele gevallen een onjuiste bedrijfs lock gemaakt en bij het ontbreken van chauffeursgegevens is het vaak een gat tussen de oude en de nieuwe kaart of inleners waarvan de data bij het einde van de opdracht niet wordt uitgelezen.

  1. De vaak onbewuste onwetendheid over rij- en (vooral) rusttijden leidt eveneens vaak tot risico’s waar een boete van € 550,- per overtreding tegenover staat.
  2. In het Arbeidstijdenbesluit Vervoer staan een aantal specifieke regels voor arbeid in het wegvervoer. Dit blijkt bij veel bedrijven niet geheel helder op het netvlies te staan en resulteert dan ook regelmatig in overtredingen die met nachtrust te maken hebben of met uren waarin men wel of niet mag rijden.

Fig. Neem je tachograafdata eens onder de loep en verminder je risico’s op boetes

 

Naast deze veelvuldig geconstateerde overtredingen constateren we ook dat chauffeurs soms te lang zonder kaart rijden (out of scope) of invoer van gegevens ontbreekt.

Het is complexe materie en kan jammer genoeg leiden tot torenhoge boetes. Door middel van de TachoDataCheck kunnen wij voor jouw bedrijf alle risico’s in kaart brengen zodat je direct ziet waar de aandachtspunten liggen. Door deze check regelmatig uit te voeren kan er gericht gestuurd worden op processen of kunnen werkinstructies worden geïmplementeerd of aangescherpt.

Kortom, waardevolle informatie voor jouw weg naar boetevrij transport.

Vraag hier de TachoDataCheck van VDO aan.

 

« Nieuwsoverzicht