VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Op weg naar zuiniger rijden

Geplaatst: 04-04-2018

Je voertuigen, of dit nu vrachtwagens, bestelwagens of personenauto’s zijn of een mix daarvan, zitten boordevol informatie. Maar wat doe je er eigenlijk mee? Eén van de mogelijkheden is het coachen van de bestuurders aan de hand van voertuigdata. Periodiek kunnen de prestaties van de chauffeurs naast elkaar gelegd worden, zodat er bijgestuurd kan worden waar nodig en zo hun rijprestaties verbeteren. Studies laten ook zien dat rijstijlverbetering leidt tot verbeterde verkeersveiligheid, minder onderhoudskosten en minder brandstofverbruik.

 

Tijdens de rit wordt een hoeveelheid data verzameld en geanalyseerd. Aan de hand van deze data en analyse ontstaat er inzicht in het rijgedrag van de bestuurder. Zo worden de gereden snelheden, de stationaire tijd en de omgereden kilometers vastgelegd. Door middel van meetinstrumenten wordt ook de snelheid in bochten, het rem- en optrekgedrag en toerental gemeten en worden ‘inzicht’ parameters als het uitrollen van het voertuig berekend en vastgelegd. Tezamen geeft dit een goed beeld van het rijgedrag van de chauffeur. Door te sturen op deze parameters stimuleer je de chauffeur om veiliger en zuiniger te rijden. 

 

Alles komt tezamen in één overzichtelijke dashboard

Alle verzamelde data komt tezamen in duidelijke grafieken in het dashboard. In één oogopslag kan via Top 10 grafieken gekeken worden hoe je chauffeurs onderling presteren. Om eerlijke vergelijkingen te maken, kunnen chauffeurs gecategoriseerd worden binnen een bepaalde categorie. Naast een top 10 kunnen de grafieken eveneens individueel -  per voertuig of per chauffeur – getoond worden.

 

Rijstijl verbetering stimuleren d.m.v. rapportages

Door middel van overzichtelijke rapporten wordt er inzicht gegeven in de rijstijl van de chauffeur. De rapporten worden onderverdeeld in ‘inzicht’ parameters (het soort ritten dat een chauffeur maakt) en rijstijl parameters (de rijstijl behorende bij de inzicht parameters). Door te vergelijken met voorgaande perioden kan er daar waar nodig bijgestuurd worden en wordt een consistent en goed rijgedrag gestimuleerd.

 

Coaching

Continental/VDO werkt samen met rijstijlcoaches die de gemaakte analyses met de chauffeurs bespreken. Tevens vindt er coaching en analyse plaats in de cabine (of in het voertuig) om een compleet beeld van de rijstijl te verkrijgen om zodoende de juiste sturing te geven.

 

Meer informatie

Heb je interesse in rijstijlanalyse en/of coaching en hoe dit kan leiden tot vermindering van kosten? Neem dan contact op met een van onze specialisten en wij staan je graag te woord.

 

Neem contact met me op

« Nieuwsoverzicht