VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

TIS-Web Tip: Controleren van het invoeren van handmatige activiteiten

Geplaatst: 04-10-2018

Sinds 2 maart 2015 (in de nieuwsbrief stond 2018, dit is niet correct) is het verplicht om handmatig de activiteiten in te voeren. De volledige 24 uur van zowel binnen in als buiten het voertuig moet inzichtelijk zijn. Dat betekent dat de chauffeur zijn administratie goed op orde moet hebben.

 

Volgens artikel B 2.4:5 (18) bedraagt de boete € 550,00  wanneer geconstateerd wordt dat er geen manuele invoer is geadministreerd terwijl dit wel vereist is.

Figuur 1: Boetes bij het niet administreren van activiteiten

 

TIS-Web: hoe controleren we dat manuele activiteiten zijn ingevoerd?

"Manuele invoer kan gecontroleerd worden door de lineaire activiteiten per chauffeur te bekijken.” Activiteiten dienen aaneengesloten te zijn d.m.v. blauwe, rode, groene of gele activiteiten (respectievelijk overige werkzaamheden, rijden, rust en beschikbaar). Door deze regelmatig, desnoods steekproefgewijs, te controleren, kun je de juiste sturing geven aan je chauffeurs. Hieronder worden twee voorbeelden gegeven waarin wel en geen aaneengesloten activiteiten zijn geregistreerd.

 

Figuur 2: Geen manuele invoer verricht

 

Figuur 3: Wel manuele invoer verricht (door, in dit geval, rust te registreren)

 

Maak het eenvoudiger voor chauffeurs

Elke chauffeur dient activiteiten middels manuele invoer te registreren in de tachograaf. Deze actie is simpelweg verplicht en hier kan men dan ook niet omheen. Om de invoer wat te vergemakkelijken, kan manuele invoer ook via de VDO Driver App* – gewoon met je smartphone. De smartphone is immers in de meeste gevallen altijd bij de hand en geeft daarnaast ook belangrijke informatie over resterende rijtijden. Praktisch en waardevol en dat helpt  de kans op het vergeten van de manuele invoer te verkleinen.

 

Figuur 4: Het vergemakkelijken van de manuele invoer via de VDO Driver App

 

(*) De VDO Driver App werkt alleen i.c.m. de VDO SmartLink Pro en VDO tachografen. De SmartLink Pro is tijdelijk 50% in prijs verlaagd. Lees hier hoe deze te bestellen.

 

« Nieuwsoverzicht