VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Van Heugten: “VDO zet een relevante training neer, op een hele boeiende manier”

Geplaatst: 04-04-2019

Het verhaal van Van Heugten Tours leest als een jongensboek. Vader en zoon starten in 2009 samen een bedrijf dat er slechts 10 jaar voor nodig heeft om uit te groeien tot het bekendste touringcarbedrijf van regio Den Haag. Belangrijkste troef van de ondernemers: zorgen voor een dienstverlening van hoge kwaliteit, altijd! Dus investeert Van Heugten in een gedegen opleiding voor zijn chauffeurs. De tachograaftraining van VDO behoort tot het standaardpakket.

 

Directeur Tim van Heugten: “Wij willen een kwaliteitsbedrijf zijn. In alles wat we doen, streven we dat ook echt na. We startten tien jaar geleden met één oude EOS-bus uit 1996, daar sleutelden en poetsten we dag en nacht aan. Op enig moment wisten we met ons bedrijf een aanbesteding binnen te slepen van de Gemeente Delft. Dat stelde ons in staat om onze eerste nieuwe bus te kopen en zo is het balletje gaan rollen. Nu hebben we 18 touringcars en 25 chauffeurs in dienst. Daarnaast hebben we Mobiwerk, een detacheringbureau voor buschauffeurs en trambestuurders én ons eigen opleidingsinstituut OIBC.

 

Tacho als basis

Ons opleidingsinstituut vormt de basis voor onze kwaliteit. We leiden per jaar zo’n 120 chauffeurs op. Zij doorlopen modules zoals Het Nieuwe Rijden, vervoer van invalide passagiers en ook de tachograaftraining van VDO. De tachotraining geven we bewust niet zelf. De bediening van de tachograaf is een erg belangrijk basiselement voor chauffeurs, terwijl daar in de rijopleiding weinig aandacht voor is. VDO is als geen ander op de hoogte van de actuele regelgeving en de mogelijkheden van de tachograaf en kan daar in de training goed op inspelen.

Je chauffeurs goed opleiden betekent veilig werken en boetes proberen te voorkomen. Belangrijk, want de boetes zijn niet mals. Per fout in de tachograafdata van de chauffeur kan het je vele Euro’s kosten en veel van die overtredingen worden onbewust gemaakt. Door hier als bedrijf proactief mee om te gaan, voorkom je dus torenhoge kosten.

 

‘Met de e-Learning konden onze chauffeurs in hun eigen tempo de theorie doen. Handig!’

 

Kans

Code 95 is voor ons geen ‘moetje’. Wij grijpen het moment aan om onze chauffeurs weer wat bij te leren. VDO geeft binnen de Code 95 een relevante training op een hele boeiende manier. Wij hebben gekozen voor het traject dat voor een deel bestaat uit e-Learning en een trainingsdeel bij ons op locatie. Dus in de e-Learning gaan onze chauffeurs op een computer, tablet of zelfs telefoon met de theorie aan de slag. Ook maken ze hier meteen toetsen om te zien of ze de stof beheersen. Dat is erg fijn, zo kunnen ze in eigen tijd en tempo de theorie doen. Hier op kantoor, of lekker thuis op de bank. We hadden zelfs een chauffeur die de training tijdens wachttijd via de WiFi in de bus heeft gemaakt. Handig! Zodra de chauffeurs het certificaat hebben gehaald, kunnen ze door naar de praktijktraining.

 

Praktijk

Knap hoe de VDO-trainer de aandacht erbij weet te houden. In een gemiddelde cursus val je na een half uur in slaap. Hier zit de hele groep van zo’n 16 man van begin tot eind aandachtig te luisteren. De trainer was dan ook een echte vakman. Niet iemand die een standaardlijstje stof staat af te draaien, maar juist aan de slag gaat met de praktijk van de chauffeur: Wat kom jij onderweg tegen? Door samen met de deelnemers te kijken naar wat de regels zeggen en door samen de juiste werkwijze en registratie te kiezen, nam hij ontzettend veel vragen weg bij de mensen. We hebben chauffeurs die al 20 jaar op de touringcar zitten die zeiden: ik heb eindelijk eens een keer heldere antwoorden gekregen. Dat is heel prettig! Ook had hij de nieuwe Slimme Tachograaf bij zich, zo konden alle deelnemers alvast zien wat er in de toekomst aan zit te komen.

 

Kosten

Omdat we met hulp van VDO veel aandacht besteden aan correct omgaan met de tachograaf, hoeven we ook niet bang te zijn voor controle. Wij zijn sinds ons bestaan zo’n 50 keer gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ze hebben nog nooit een fout ontdekt. Inmiddels hebben we dan ook een convenant met ILenT. Zo houden we voldoende ruimte over om onze dienstverlening te optimaliseren en de touringcar-wereld op zijn kop te zetten.”

 

Bekijk de trainingen van VDO Academy

« Nieuwsoverzicht