VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Zorg dat uw tachograafdata compleet is

Geplaatst: 28-11-2016

Is er een andere bedrijfskaart in de tachograaf geplaatst of is er een keer een controle langs de weg geweest en heeft de controleur zijn kaart in de tachograaf geplaatst? In beide situaties bestaat de kans dat er daardoor tachograafdata ontbreekt. Het ontbreken van data kan een boete tot gevolg hebben. En zoals u wel zult weten zijn deze vrij fors, te weten 4400 Euro per dag per voertuig per chauffeur op het voertuig.

Als vervoerder bent u verantwoordelijk voor het regelmatig controleren van uw tachograafdata. U doet er verstandig aan dit dan ook te doen. Tenslotte kost controleren weinig tijd, maar kan een hoop extra kosten voorkomen.

Figuur: Ontbrekende datablokken, vaak aangeduid met een ‘X’ of een ‘?‘

Ontbreekt er data in het archief door een langdurige storing en nieuwe apparatuur heeft niet de afgelopen missende periode ingelezen? Dan is dit vrij eenvoudig op te lossen door deze periode opnieuw te downloaden. Bestaande dagen worden dan niet overschreven en missende dagen worden aangevuld.

Is er een gat ontstaan doordat er is gewerkt met een andere bedrijfskaart? Dan kan deze alleen nog gedownload worden met behulp van de oude bedrijfskaart. Heeft u deze niet meer? Dan geen paniek, een gecertificeerde werkplaats kan met behulp van de werkplaatskaart deze data alsnog voor u naar boven halen. Doordat bij bepaalde merken tachografen een nieuwe bedrijfskaart d.m.v. het menu gelockt moet worden, kan dit wel eens vergeten worden waardoor er gewoon downloads kunnen plaatsvinden, maar dan zonder activiteiten data. Hierdoor ontstaan er gaten in het rapport. Dit is overigens niet van toepassing bij VDO tachografen..

Bij bepaalde merken tachograaf is de protocol van downloaden zodanig dat er gekeken wordt wanneer een laatste download heeft plaatsgevonden. Bij het initiëren van een nieuwe download start het vanaf dit punt. Daar is op zich niets verkeerds aan, totdat er een situatie ontstaat dat afwijkt van het reguliere proces. Dit kan onder andere een controle langs de weg zijn. Op een moment dat een controleur zijn kaart in de tachograaf plaatst en data download, wordt dit moment aangekaart als ‘de laatste download’. Als daarna tachograafbestanden gedownload moeten worden, begint het dus vanaf dit moment. Data van voor dat moment zal dus ontbreken. Dit kan hersteld worden door de ontbrekende periode weer in te lezen.

Downloaden van tachograafbestanden lijkt vanzelfsprekend, maar niet alle situaties zijn vanzelfsprekend. Contoleer dus met enige regelmaat op de compleetheid van uw data en zorg ervoor dat u nooit voor een verrassing komt te staan.

 

« Nieuwsoverzicht