VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Tachograaf uitlezen

Verplicht tachograaf uitlezen.

Volgens de Europese rij- en rusttijdenregels moeten voertuigen en voertuigcombinaties boven de 3500 kg een digitale tachograaf geinstaleerd hebben. Dit geldt ook voor de bestelauto's met een aanhangwagen. Vrijstellingen zijn in sommige gevallen mogelijk. Wanneer er een digitale tachograaf aanwezig is moet deze ook uitgelezen kunnen worden.

Wanneer moet je een tachograaf uitlezen?

 • Een digitale tachograaf uitlezen moet volgens de huidige regelingen 1 x per 28 dagen voor de bestuurderskaart en 1 x per 90 dagen voor de digitale tachograaf. Dit betekent dat de tachograafdata binnen deze termijnen telkens moet worden opgeslagen op de computer.

Om te voorkomen dat belangrijke data verloren gaat, kun je de gegevens uiteraard vaker uitlezen. Door het niet tijdig uitlezen kan informatie verloren gaan omdat de eerder geregistreerde informatie wordt overschreven. 

 

Welke gegevens slaat de digitale tachograaf op?

 • De digitale tachograaf registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur, de afgelegde afstand en de snelheid waarmee is gereden, gegevens van de bestuurderskaart en verschillende soorten werkzaamheden. Met genoemde data is de digitale tachograaf dan ook een waardevolle bron van informatie voor transporteurs en chauffeurs. De chauffeur ziet met 1 blik wat de resterende rijtijd is. Voor de transporteur en planner is deze informatie waardevol om de bedrijfsvoering te verbeteren.

 

 Tachograaf uitlezen

Hoe kun je een tachograaf uitlezen?

VDO heeft diverse oplossingen waarmee een digitale tachograaf uitgelezen kan worden. Wij helpen je graag bij het kiezen van de oplossing die in jouw situatie het beste is en de meeste voordelen biedt. De volgende oplossingen vind je in ons assortiment:

 

Natuurlijk wil je ook graag weten dat de tachograafdata die je uitleest en bewaart ook op de juiste manier wordt geïnterpreteerd. Hiervoor heeft VDO de TachoDataCheck waarmee je samen met onze specialisten precies onderzoekt welke data wordt uitgelezen en hoe je hiermee het beste kunt omgaan. De TachoDataCheck van VDO vormt daarmee een zeer waardevol middel voor meer grip op je data.

Meer weten? Wij adviseren je graag!

Naar de TachoDataCheck

 

Meer lezen over het hoe en wat van de digitale tachograaf? Lees dan dit artikel op Logistiek.nl

Altijd een partner in jouw buurt

Actueel

 • Producten en training

  Regel het online

  Shop
 • Advies en ondersteuning

  Wij houden je op de hoogte van regelgeving, producten, technieken, beurzen, seminars en trainingen

  Aanmelden voor nieuwsbrief