VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

Tachograaf uitlezen

Volgens de Europese rij- en rusttijdenregels moeten voertuigen en voertuigcombinaties boven de 3500 kg een digitale tachograaf geïnstalleerd hebben. Dit geldt bij commercieel vervoer ook voor de bestelauto's (of personenauto's) met een aanhangwagen. Een tachograaf is dan ook onmisbaar voor chauffeurs. Controle op naleving van deze regels vindt regelmatig plaats en het is dan ook belangrijk dat jouw tachograaf goed uitgelezen wordt.

Neem contact op

 

Zoek je een tachograaf waar je vele jaren mee vooruit kunt?

Als tachograafspecialist en fabrikant zijn wij al vele jaren actief in de markt van tachografen en beschikken we dan ook over veel kennis op dit gebied. VDO mag zich al jaren marktleider noemen in tachografen en je zult het apparaat dan ook in groten getale tegen komen in vrachtwagens en bussen.

Uiteraard volgen wij alle trends op de voet en vinden wij het vooral belangrijk om steeds voor te lopen bij ontwikkelingen. Hiermee zorgen wij voor meer gebruiksgemak en meer comfort voor de vrachtwagenchauffeur en voor logistieke afdelingen in bedrijven.

Tachograaf uitlezen

Alle data die de tachograaf verzameld is ontzettend waardevol. Hier gaan we erg zorgvuldig mee om. De tachograaf van VDO archiveert alle data uiterst zorgvuldig en veilig. De tachograaf registreert verschillende data:

  • Rij- en rusttijden van de chauffeurs
  • Afgelegde afstand en snelheid
  • Bestuurderskaart & werkzaamheden

Bovenstaande data is interessant voor de chauffeur om gemakkelijk inzicht te krijgen in het rijgedrag en zijn werkzaamheden. Zo ziet de chauffeur snel de resterende rijtijd. Voor de wagenparkbeheerder is het gemakkelijker om de transport in te plannen en te optimaliseren.

 

Wanneer moet je een tachograaf uitlezen?

Een digitale tachograaf uitlezen moet volgens de huidige regelingen 1 x per 28 dagen voor de bestuurderskaart en 1x per 90 dagen voor de digitale tachograaf. Dit betekent dat de tachograafdata binnen deze termijnen telkens moet worden opgeslagen op de computer.

Om te voorkomen dat belangrijke data verloren gaat, kun je de gegevens uiteraard vaker uitlezen. Door het niet tijdig uitlezen kan informatie verloren gaan omdat de eerder geregistreerde informatie wordt overschreven. 

 tachograaf uitlezen 

Tachograaf op afstand uitlezen?

Wil je een tachograaf op afstand uitlezen, ook wel een remote download genoemd? Dit is met onze software prima mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor TIS-Web®, een volledig online oplossing waarmee de digitale tachograaf op afstand uitgelezen kan worden. 

 

Hoe verzamelt een digitale tachograaf data?

Een andere vraag die je zou kunnen stellen is; “Hoe werkt een digitale tachograaf?” In een digitale tachograaf zitten diverse onderdelen die samenwerken;

  • Een voertuigunit in het bestuurdersgedeelte van de cabine.
  • Een bewegingssensor, ook wel snelheidssensor genoemd, op de versnellingsbak.
  • En tachograafkaarten, waar gecodeerde signalen vanuit de bewegingssensor in de voertuigunit worden opgeslagen.

De data die verzameld wordt door de digitale tachograaf kan door diverse tachograafkaarten uitgelezen worden. In de volksmond noemt men deze kaarten ook wel;

  • Bestuurderskaarten / chauffeurskaarten
  • Controlekaarten
  • Bedrijfskaarten
  • Werkplaatskaarten.

VDO: dé tachograafspecialist

Wist je dat VDO al jaren de Europese marktleider is op het gebied van tachografen? Met onze jarenlange kennis en ervaring verbeteren we continu onze oplossingen. Tijdens het ontwikkelen van onze oplossingen denken we altijd aan het gebruikersgemak van de vrachtwagenchauffeur en de logistieke afdelingen  binnen bedrijven.

VDO is een bedrijfsonderdeel van Continental Corporation en biedt daardoor veel meer dan de VDO tachograaf. We geven graag advies over de tachodata en het wagenparkbeheer.