VDO Nederland, keeping your business moving.
Nederland

TIS-Web® - Wat te doen bij een vraagteken in een rood vlak in het wettelijk archief

Geplaatst: 05-04-2017

Zoals vernoemd in het artikel over het wettelijk archief betekent een rood vlak met een vraagteken dat actie moet worden ondernomen daar data van deze dag volledig ontbreekt. Voor ontbrekende data geldt een boete van € 4.400,00 per dag. Het is dus zaak hier goed op te letten. Wat betekenen de “?”en de “X” en wat te doen om het te herstellen.

 

Kaarttype

   

Bestuurderdata

Activiteiten data ontbreekt. Meest voorkomende oorzaak is het ontvangen en gebruiken van een nieuwe bestuurderskaart terwijl de laatste dag(en) van de oude bestuurderskaart nog niet zijn ingelezen. Maak daarom nog een download van de oude bestuurderskaart (bijvoorbeeld via een download terminal)

Digitale handtekening is niet correct. Vaak door een leesfout of storing. Probeer in eerste instantie de desbetreffende dag opnieuw in te laden.

Voertuigdata

De meest voorkomende oorzaak is een tachograafwissel waarbij de laatste gegevens nog niet zijn uitgelezen voordat de wissel plaatsvond. De werkplaats kan met behulp van een werkplaatskaart tot maximaal 365 dagen uitlezen.

 

Wordt er handmatig gedownload en de download key is ingesteld op “de laatste 30 dagen”, maar de laatste download was meer dan 2 maanden geleden, dan zal in het wettelijke archief de laatste 30 dagen groen zijn, maar de tussenliggende periode (2 maanden tot 30 dagen geleden) worden opgevuld met rode vlakken met een vraagteken.

 

Belangrijk: Mocht je tachograaf defect zijn en data kan niet meer uitgelezen worden, dan kan de werkplaats een “verklaring van onmogelijkheid van gegevens overdracht” afgeven. Let er wel bij op dat dit alleen de periode van de laatste 3 maanden betreft. Tijdens een controle ben je dan gevrijwaard van ontbrekende data gedurende deze periode. Ontbrekende data van voor deze periode valt hier dus niet onder waarvoor een boete kan worden opgelegd.

Ook hier geldt dat de digitale handtekening niet correct is. Probeer in eerste instantie de desbetreffende dag opnieuw in te laden.

Het regelmatig controleren van je tachograafdata is dus zeker geen kinderspel. Zorg tijdig voor actie en voorkom het missen van data.

« Nieuwsoverzicht